Μπορεί ο ΠτΔ να είναι γυναίκα;

«Στο πρόσωπό μου τιμάται τόσο η δικαιοσύνη όσο και η γυναίκα» δήλωσε η υποψήφια ΠτΔ. Το θέμα είναι ότι το ένα αποδυναμώνει το άλλο υπό το γεγονός ότι μία γυναίκα στη θέση του διευθυντή μιας επιχείρησης συντηρεί τους κυρίαρχους τρόπους εξουσίας και εκμετάλλευσης παρά δύναται να αλλάξει κάτι. Το χτύπημα στην πλάτη κατά την απόλυση ίσως και να είναι μία εντυπωσιακή αλλαγή…
Επίσης, επίδικο καθίσταται πώς η ελληνική δικαστική πρακτική τιμά τη Δικαιοσύνη για να την τιμά και ένας εκπρόσωπός της. Ίσως είναι και παγκόσμια πρωτοτυπία, τα άκρα που αποφεύγει ο παγκόσμιος δικαστικός κόσμος θεωρητικός και πρακτικός, να τα υλοποιεί ο ελληνικός δικαστικός. Δηλ. επικαλούμενος τον δικαστικό φορμαλισμό (legal formalism) με όλο το υποτιθέμενο κύρος του, να δρα στην πραγματικότητα χωρίς να δεσμεύεται από κανόνες (rule-scepticism)και οι ερμηνείες και αποφάσεις να ακολουθούν συγκεκριμένες πολιτικές γραμμές.
Το συμβολικό λοιπόν της επιλογής αυτής για ΠτΔ είναι μάλλον η επιβεβαίωση της εξουσίας, μιας αρχηγεσίας που δε λογοδοτεί και είναι μακριά από τις κοινωνικές ανάγκες.
ορισμοί:
Νομικός φορμαλισμός(legal formalism): λεκτικά διαμορφωμένοι κανόνες που επιδιώκουν να και πιστεύουν ότι τάχα θα ελαχιστοποιήσουν την προσωπική επιλογή.
Σκεπτικισμός στους κανόνες(rule-scepticism): είναι αδύνατο να περιοριστεί η ανοιχτή ερμηνεία, συνεπώς και είναι ανόητο να πιστεύει κάποιος ότι οι δικαστές θα αποφασίζουν μόνο υποκείμενοι στο νόμο χωρίς προσωπική ερμηνεία.
ορισμοί από Hart, the concept of law, 1994

This entry was posted in Φιλοσοφία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε