Η αρχή της επιείκειας στο διεθνές δίκαιο και η χάραξη ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ

Η αρχή της επιείκειας(equity) στη νομική επιστήμη εντοπίζεται στον Αριστοτέλη όπου παρουσιάζεται ως μία μορφή διορθωτικού δικαίου στον γενικό νόμο που δεν μπορεί να καλύπτει όλες τις ειδικές περιστάσεις που ενδέχεται να προκύψουν.
Πιο σύγχρονα, αυτή η έννοια της διόρθωσης λαμβάνει την έννοια της ευθυδικίας με μία σημασία συμβατότητας με το διεθνές δίκαιο και ο όρος επιείκεια να αφορά αποφάσεις που έρχονται σε αντίθεση και με το κυρίαρχο διεθνές δίκαιο. Στη δεύτερη περίπτωση, η δυσκολία είναι, αν προταθεί δικαστικά μία λύση που δεν ακολουθεί το διεθνές δίκαιο, τότε γιατί οι οι εμπλεκόμενοι να δεχτούν μία τέτοια απόφαση αφού πηγαίνουν στο δικαστήριο της Χάγης για να παρθούν αποφάσεις σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Εδώ, θα πρέπει να συμφωνήσουν εξαρχής ότι θα συμφωνήσουν με την απόφαση αναγνωρίζοντας τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.
Όσοι πάντως βλέπουν με θετικό μάτι την αρχή της ευθυδικίας, βλέπουν την προσπάθεια του δικαστηρίου να υποδείξει μια λύση όσο το δυνατόν συμφέρουσα και για τις δύο πλευρές.
Στην παρακάτω εικόνα, φαίνεται ότι το δικαστήριο επεδίωξε μία ισορροπία συμφερόντων, που θυμίζει και την περίπτωση του Καστελόριζου με τα παράλια της Τουρκίας. Η διακεκομμένη γραμμή είναι η γαλλική διεκδίκηση, η με τις τελιτσες η καναδική και η μαυρισμένη συνεχής είναι τι πρότεινε το δικαστήριο.
Βέβαια, υπάρχει και ο άλλος δρόμος των εξοπλισμών, των λυκοσυμμαχιων, του θανάτου, για τον οποίο είναι σίγουρο ότι θα τρέξουν στην πρώτη γραμμή οι σύγχρονοι μακεδονομάχοι.

Πηγές:

1. Aristotle, Nicomachean Ethics, Book 5, Chapter 10

2. Λαπατσιωρας, περ.θεσεις, τ. 148

3. Janis M.V. , (1984), «Equity in International Law», στο R. Bernhardt (ed.), Εncyclopedia of Public International Law, instalment 7, Νorth-Ηolland, 74-8.

Gallery | This entry was posted in Φιλοσοφία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s