Είμαστε μίας μετα-σοβιετικής μορφής ολιγαρχία;

Η αλήθεια είναι ότι φέρνουμε αρκετά ιδίως αν δούμε τα αποτελέσματα των υποτιθέμενων οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα αφού πρώτα δούμε τι έγινε με την πρώην ΕΣΣΔ. Εκεί δυτικοί ακαδημαϊκοί γραφειοκράτες πρότειναν μία διαδικασία ιδιωτικοποίησης όπου η ιδιοκτησία μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά αντιμετωπίστηκε ως «ιδιωτική ιδιοκτησία παραγωγικών στοιχείων ενεργητικού» και η διαπραγμάτευση μετοχών ως «αναδιάρθρωση ιδιωτικού κεφαλαίου» γνωστή ως voucher privatization. Το πρότυπο ακριβώς ήταν «όπως Αμερική» χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι συνήθειες και τα έθιμα ενός λαού. Ο Jeffrey Sachs καθηγητής οικονομικών στο Harvard είναι υπεύθυνος για μια τέτοια πρόταση.
Η μεταφορά της Wall Street αγοράς σε ένα άλλο κοινωνικό περιβάλλον θυμίζει το φαινόμενο cargo cults(μεταφορές φορτίου) όπου μιμείσαι επιφανειακά μία μορφή τεχνολογίας πχ διάδρομοι προσγείωσης περιμένοντας να προσγειωθούν αεροπλάνα. Ομοίως η ανάπτυξη χρηματιστηρίου αναμένεται να φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη και ευημερία (είτε στη πρώην ΕΣΣΔ είτε και στην Ελλάδα ή ακόμη και στη Μογγολία). Το αποτέλεσμα στην πρώην ΕΣΣΔ ήταν να κυριαρχήσουν οι Ρώσοι μαφιόζοι ολιγάρχες σε αυτά τα σχήματα (cartoon models) με αντίθετο αποτέλεσμα στον «απλό» λαό που κοιτούσε να αρπάξει ό,τι μπορούσε απέναντι σε ένα αβέβαιο μέλλον.
Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι κάτι παρόμοιο, με τις ευλογίες της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας. Με στόχο την εκκαθάριση της ελληνικής οικονομίας, οι Βρυξέλλες συνεχίζοντας εμμονικά να πιέζουν για την ιδιωτικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων, παρέχουν την ευκαιρία σε ολιγάρχες, όπως ο Σαββίδης, για την ήρεμη κατάληψη του κράτους. Η Ελλάδα δυστυχώς χτίζοντας μία τοτεμική αγορά λέει ψέματα στον εαυτό της ότι η όποια ανάπτυξη θα έρθει από τα καρτουνίστικα οικονομικά μοντέλα που υιοθετεί. Προς το παρόν έχουμε Ivanάπτυξη.

Για περισσότερα
Pragmatism versus economics ideology: China versus Russia David Ellerman
https://www.researchgate.net/publication/283600786_Pragmatism_versus_economics_ideology_in_the_post-socialist_transition_China_versus_Russia
Λατρείες φορτίου (cargo cults)
Richard Dawkins
https://antichainletter.wordpress.com/2018/03/09/cargo-cults/
FROM RUSSIA WITH LOVE,The New Greek Oligarchy
ALEXANDER CLAPP
https://www.the-american-interest.com/2018/01/05/new-greek-oligarchy/

Advertisements
Gallery | This entry was posted in Φιλοσοφία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s