Η πολυτροπικότητα της Μακεδονίας

Υπάρχει μια έκθεση «που υπέβαλε το 1918 ένας Ελβετός καθηγητής προς τον Βενιζέλο, μετά από πρόσκληση του οποίου είχε επισκεφθεί το 1915 την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. Στην έκθεσή του, ο καθηγητής καταλήγει στο εξής συμπέρασμα:

«Οι έρευνές μου στην ελληνική και σερβική Μακεδονία έδειξαν ότι ο Μακεδόνας είναι το αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων κατοχών που υπέστη αυτή η γη. Έχει βρεθεί στα χέρια των Ελλήνων, των Σέρβων, του Ντουσάν, των Τούρκων κτλ. Ο ανθρωπολόγος που θα θελήσει να εδραιώσει τα ίχνη μιας μοναδικής ράτσας είναι πανούργος! Ο μακεδόνας δε ζητά παρά μόνον ένα πράγμα: να τον αφήσουν να κερδίζει το βιος του ειρηνικά. Του είναι αδιάφορο αν θα είναι Βούλγαρος, Σέρβος ή Έλληνας αρκεί να τον αφήσουν ήσυχο, να πληρώνει όσο το δυνατόν μικρότερους φόρους και να είναι ελεύθερος. Επί πλέον δεν του αρέσει η στρατιωτική θητεία, γιατί δεν είναι εξοικειωμένος με αυτή την ιδέα. Μια απόδειξη της αδιαφορίας του Μακεδόνα για την εθνικότητα είναι το γεγονός ότι έχω συναντήσει οικογένειες στις οποίες ο ένας αδελφός έγινε Έλληνας, ο άλλος Βούλγαρος και ο τρίτος Σέρβος ή Τούρκος».
Reiss, R.A., 1918. «Rapport du Professeur Dr. R.A.Reiss de l’ Université de Lausanne sur la situation des Macedoniens et des Musulmans dans les nouvelles provinces grecques», Plon-Nourrit, Paris. Απόδοση: Μαρίκα Ρόμπου-Λεβίδη.»(από τον τοίχο f/b του akis gavriilidis)

Μία τέτοια (μη) ταυτότητα φαίνεται να μην διακατέχεται από την αλαζονεία του θετικού δικαίου και τη λογική της ταυτότητας αλλά από τη λογική μιας πολυτροπικότητας. Αναδεικνύεται έτσι ένας Οδυσσέας που υπακούει στον «καιρόν». Ο καιρός αυτό που ζητά είναι «τόλμα» και «σοφία» : «επιμονή για να αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος, επιτηδειότητα για να γνωριστεί ό,τι είναι ωφέλιμο» (Γοργίας)

Advertisements
Gallery | This entry was posted in Φιλοσοφία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s