Καταλωνία και ηθική δικαιολόγηση

Στην περίπτωση της Καταλωνίας δύο περιπτώσεις αναλύσεων έχω δει μέχρι τώρα. Η μία να κρίνει κάποιος την κατάσταση σύμφωνα με ένα σύνολο κατηγοριών που έχει ο καθένας, πράγμα που σημαίνει ότι το γεγονός το εντάσσει στις κατηγορίες του ο καθείς, αλλά αυτό σημαίνει υπαγωγή της πραγματικότητας στα πιστεύω καποιου. Η άλλη είναι να μιλήσει κανείς ωφελιμιστικα, δηλ με κριτήριο την προσπάθεια της μεγαλύτερης ωφέλειας για όσο το δυνατόν περισσότερους, όπως πχ θα είναι πιο φιλελεύθερο κράτος, θα βάλει λιγότερους φόρους κτλ,γεγονός όμως, χώρια του ότι το μέλλον δεν το ξέρουμε, επίσης δε δημιουργεί ηθική υποχρέωση. Στην πρώτη περίπτωση, δεν ξέρουμε από πού προέρχονται οι ηθικές κατηγορίες, στη δεύτερη, δεν μπορεί να εξηγηθεί το καλό ή κακό της έκβασης των ηθικών πράξεων. Πώς δηλ ο τιθέμενος μακροπρόθεσμος σκοπός μπορεί να παραγάγει ηθικές υποχρεώσεις.
Ο Badiou από τους τελευταίους διάσημους φιλοσόφους της λεκόλ ινφεργιέρ, προτείνει το πάρσιμο της απόφασης για δράση στο γόνατο.
Αντίθετα, πριν από την πράξη της επανάστασης ο Σπινόζα στρέφεται στη γλώσσα και στις κοινές έννοιες. Η γλώσσα είναι κατάσταση που δεν μπορεί να ελεγχθεί αποκλειστικά από μια ελίτ και χρειάζεται και το πλήθος που απαρτίζεται από ανθρώπους ως μη αναγωγιμες ατομικοτητες. Το πλήθος έχει στο πλαίσιο των κοινών εννοιών να αναγνωρίσει τα φυσικά του δικαιώματα. Επομένως, αυτό που προέχει δεν είναι το πάθος για επανάσταση αλλά για σκέψη. Αν σκέφτονταν όλες οι πλευρές δε θα έφταναν σε αυτήν την αδιέξοδη κατάσταση.

Advertisements
Gallery | This entry was posted in Φιλοσοφία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s