Η ελεύθερη αγορά στην εφαρμογή του δικαίου

Το εμπορικό μας δίκαιο προέκυψε ιστορικά από τα κάτω, σχεδόν εξ ολοκλήρου ένα μη κυβερνητικό σύνολο κανόνων και διαδικασιών που αναπτύχθηκαν από τους εμπόρους για την ταχεία και ειρηνική επίλυση των διαφορών και τη διευκόλυνση των εμπορικών σχέσεων. Η ιδιοκτησία, ο αδικοπραξία και το ποινικό δίκαιο είναι όλα τα προϊόντα των διαδικασιών του κοινού δικαίου με τα οποία οι κανόνες συμπεριφοράς εξελίσσονται και ενημερώνονται από τις ιδιαίτερες συνθήκες των πραγματικών ανθρώπινων αντιπαραθέσεων.John Hasnas
Η ιδέα του αμερόληπτου Νόμου που παρέχει το Κράτος είναι ένας Μύθος που πετυχαίνει αντίθετα αποτελέσματα από την υποτιθέμενη καλή πρόθεση της αμεροληψίας. Και αυτό γιατί, πέραν του ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένες ολιγαρχικές αρχηγεσίες (ελίτ), παράλληλα υποστηρίζει την αντιπαράθεση μέχρι ολοκληρωτικής ήττας του αντιπάλου. Δημιουργεί δηλ ανάμεσα στους πολίτες ένα πολεμικό κλίμα εξόντωσης και απόλυτης έχθρας.
Αντίθετα, σκοπός θα έπρεπε να ήταν ο συμβιβασμός, η συμφωνία, μία win-win κατάσταση, κάτι που συνέβαινε όταν οι δικαστικές διαδικασίες ήταν αποκεντρωμένες.

Advertisements
Gallery | This entry was posted in Φιλοσοφία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s