Ο Επίκτητος και το Ομοίωμα 

​Ο Επικτητος αναγνωρίζει ότι ένας σκλάβος μπορεί να γνωρίσει τον εαυτό του και έτσι να επιλέξει αν θα υπακούσει το αφεντικό του ή θα επαναστατήσει.  Τι σημαίνει αυτό αν θυμηθούμε από την παρακάτω ανάρτηση( βλ παρακάτω δημοσιεύσεις : an analysis of ethical truth in stoicism και η φύση στον Επικτητο)  πως η δράση σύμφωνα με τη φύση είναι σύμφωνα με τις δυνάμεις του καθενός;  

Εδώ να θυμίσω και τον Σπινοζα ο οποίος βλέπει στο δικαιο τη δύναμη του καθενός.  Δίκαιο είναι οι δυνάμεις που μπορεί να αναπτύξει ο καθένας μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο. 

Στον Επικτητο,  αν όπως είδαμε τα universals είναι αποτοκα της ιστορίας, τότε για κάθε περίσταση καινούργια όπου ο καθένας μας καλείται να δράσει σύμφωνα με αυτό που είναι,  η γνώση του εαυτού,  αφού δεν είναι προσχεδιασμένη,  δεν μπορεί παρά  να ενέχει ένα άγνωστο χ,  το οποίο συνδράμει στην Απόφαση και στην Ευθύνη.  

Οι δοκιμασίες στον Ηρακλή συνέβαλαν στην προσωπική Απόφαση του Ηρακλή  να γίνει πρότυπο- Ήρωας της ανθρωπότητας.  

Επομένως,  αυτή η δια-δραστική λειτουργικότητά που κουβαλά μαζί της το αδύνατο να γνωσθει, παρέχει το περιεχόμενο της απόφασης μας.  

Τι συνέπειες έχει αυτό για τις πράξεις μας; 

Ότι δεν υπάρχει κρυμμένο πρότυπο το οποίο πρέπει και μπορούμε να αποκαλύψουμε.  Δεν υπάρχει πέπλο και ότι όλοι οι πεπλοποιοι είναι απατεώνες γτ δεν υπάρχει τπτ για αποκάλυψη.   Το ομοίωμα είναι χωρίς πρότυπο και αυτό είναι που μας κάνει ιδιοκτήτες του εαυτού μας,δηλ. αυτό το «δεν ξέρω τι» που μας συντροφεύει από τη γέννηση μας.  Η  Σαγήνη του «δεν ξέρω τι » είναι αυτό που μας κάνει να επιμένουμε σε έναν στόχο που είναι στη σιωπή αλλά δεν μπορεί να εκφραστεί.  

Το ομοίωμα είναι αυτό που είναι χωρίς να κρύβεται κάτι οντολογικοτερο.

Advertisements
Gallery | This entry was posted in Φιλοσοφία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s