Να διδάσκονται τα αρχαία ως ξένη γλώσσα;

Εκτός από όσα αντιεπιστημονικά υποστηρίχτηκαν από τα συνδικαλιστικά όργανα των φιλολόγων [βλ., ενδεικτικά, http://xenesglosses.eu/…/diamartyrontai-oi-anaplirotes-fil…/] εκείνο που με προβλημάτισε ήταν η πρόταση Λιάκου – Επιτροπής για διδασκαλία των αρχαίων «με τις μεθόδους μιας ξένης γλώσσας» [https://www.youtube.com/watch?v=xAbtrPO5mos].
Η πρόταση αυτή δεν είναι καινούργια. Υποστηρίζεται συχνά από πολλούς υπέρμαχους της διδασκαλίας των αρχαίων από τη μικρότερη δυνατή ηλικία και προϋποθέτει λογικά δύο παραδοχές, μία βάσιμη και μία αβάσιμη, εξίσου όμως άρρητες, για διαφορετικούς λόγους καθεμιά.
α) Η βάσιμη είναι ότι τα αρχαία με την εικόνα που έχουμε γι’ αυτά σήμερα, είναι ένας κώδικας τον οποίο δεν κατέχουμε, όσο καλά νέα ελληνικά κι αν ξέρουμε. Η κρίση αυτή καθιστά αμφίβολη την αξία της ρητορικής περί συνέχειας και ενότητας των περισσότερων ιστορικών φάσεων της ελληνικής.
Και β) την αβάσιμη, ότι τα αρχαία αποτελούν γλώσσα που μιλιέται και γράφεται σήμερα πρωτοτυπικά. Αυτό προϋποθέτουν, αρχετυπικά, οι μέθοδοι που εφαρμόζονται κατά τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών σήμερα και σ’ αυτό αποσκοπούν [πρβλ. http://www.goethe.de/lhr/prj/nef/ram/did/elindex.htm,http://www.cambridgeenglish.org/…/…/information-for-parents/].
Άρα, προτείνεται να εφαρμοστεί μια μέθοδος που έχει διαμορφωθεί με στόχο να μάθουμε να μιλάμε τη γλωσσική μορφή που αφορά, ενώ τα αρχαία κανείς πλέον δεν τα μιλάει ούτε τα γράφει, αλλά ούτε και τα μιλούσε ή τα έγραφε κανένας στο τάχα και «πρωτότυπο» που γνωρίζουμε εμείς σήμερα. Μάλλον θεσμική καθιέρωση του ιδεολογήματος περί αυτοτελούς, ιδιαίτερης αξίας των «αρχαίων» ως γλωσσικής μορφής θα σημαίνει η αποδοχή της πρότασης.

Aris Tsoukalas

Advertisements
This entry was posted in Φιλοσοφία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s