Ο Στίλπων σήμερα

Ο Viktor Frankl ψυχοθεραπευτής που επέζησε από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης συνειδητοποίησε πως η ελευθερία επιλογής υπάρχει και στη χειρότερη μορφή ζωής. Είχε τεράστια διαφορά όταν ο ένας αποφάσιζε το δικό του ψωμί να το δώσει σε έναν συγκρατούμενό του από το να μην το δώσει, ή από το να σταματήσει να ασχολείται με οτιδήποτε. Και αυτό οφειλόταν στο να είχε απολέσει κάποιος το νόημα που έδινε στη ζωή του ή αν έβλεπε κάποιο λόγο να συνεχίσει την επιθυμία για ζωή ή όχι.

Είναι αυτό που είπε ο Νίτσε

» Αν μάθω το γιατί τότε μπορώ να αντιμετωπίσω το οποιοδήποτε πώς»

Μεταφέροντας αυτά στον Στίλπωνα, το «γιατί» θα μπορούσε να είναι το Εν που σε κάνει αυτάρκη και δεν μπορεί να σου το αφαιρέσει κανένας και το «πώς» να είναι τα κατά συμβεβηκός χαρακτηριστικά που σου φέρνει η ζωή. Έτσι μπορείς να είσαι ελεύθερος ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες της ζωής, δίνοντας ένα νόημα στη ζωή σου που μπορεί να είναι διαφορετικό για τον καθένα αλλά εντάσσεται στη γενική κατηγορία ενός καθόλου, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Η καθημερινή ζωή προσπαθεί να σου δώσει κατά συμβεβηκός γνωρίσματα. Εμείς μέσα από αυτές τις βιωματικές εμπειρίες καθημερινά γινόμαστε πλήρεις όταν δίνουμε ένα νόημα στη ζωή μας που μας φέρει σε επαφή με το Είναι ανεξάρτητα από τις πολλαπλότητες που μπορεί να επηρεάζουν τον καθένα. Αυτό το νόημα της ζωής δεν είναι όμως υποκειμενικό θέμα. Το Είναι επειδή είναι ουσιακό Εν, απορρίπτει τις σύγχρονες εγωιστικές επιλογές της καταναλωτικής κοινωνίας.

Ίσως, οι δυσκολίες της ζωής είναι η ευκαιρία για έναν «τραγικό οπτιμισμό» όπου το να αντιμετωπίζεις τα δύσκολα είναι η ίδια η πράξη του θριάμβου.

Advertisements
Gallery | This entry was posted in Φιλοσοφία and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Ο Στίλπων σήμερα

  1. Παράθεμα: Η πράξη του θριάμβου | niemandsrosenie

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s