Πώς μας μπαίνει το ’14

Ένα Grexit δε φαίνεται να συμφέρει την Ευρώπη μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που ενισχύονται από το tapering από πλευράς ΗΠΑ και τα stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών. Βέβαια, κάποια εξισορρόπηση μέσα στην Ελλάδα καθίσταται  μεγάλο στοίχημα. Μία Ελλάδα που πορεύεται με μία αναλογία 1 εργαζόμενος προς 2 ανέργους και χρέος 176% του ΑΕΠ, όταν μάλιστα έρχονται 3 εκλογικές διαδικασίες που μπορεί να οδηγήσουν και σε εθνικές. 

Πρέπει να βρεθεί μία λύση για τα ελληνικά δημοσιονομικά κενά με τον Στουρνάρα να μιλά για έκδοση 50ετούς ομολόγου όπως και μικρού ομολόγου 3-5 ετών, 3-4 δισ. για την κάλυψη των κενών ως το τέλος του ’14.

Η Ευρώπη μπορεί να συνδράμει ή με ένα νέο μικρό πακέτο στήριξης ή με άμεσο κούρεμα που είναι δύσκολο γιατί δημιουργεί προηγούμενο και για άλλες χώρες και θεωρείται ότι το χρεώνονται οι ευρωπαίοι πολίτες είτε με το να χρησιμοποιείται το υψηλό χρέος ως εργαλείο για πίεση στην Ελλάδα ώστε να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις σε ικανοποιητικό βαθμό.

Στα θετικά συγκαταλέγονται το πρωτογενές πλεόνασμα, η μείωση των επιτοκίων, κάποια επενδυτικά κεφάλαια που ενδιαφέρονται. Η περικοπή στο κόστος των επιχειρήσεων μπορεί να οδηγήσει σε κέρδη αν αυξηθεί και το ΑΕΠ, ενώ στα αρνητικά η πολιτική-οικονομική-κοινωνική αβεβαιότητα, οι φόροι, η μείωση καταθέσεων-μισθών, η αδυναμία των εγχώριων επενδυτών να κινήσουν την εγχώρια οικονομία, η φτώχεια σε κέρδη του Χ.Α., ο φόρος της υπεραξίας στην απόδοση των χαρτοφυλακίων που αποτρέπει τους επενδυτές. Επίσης, έλεγχος του πόθεν έσχες για εγχώριους αποτρέπει τις επενδυτικές κινήσεις, ενώ αυτό δεν ισχύει για τους ξένους. Παγίδες υπάρχουν και στην αγορά ακινήτων γιατί η εκτίμηση του φόρου σε μία αγορά ως προς τις αντικειμενικές αξίες μπορεί να οδηγήσει σε πληρωμή φόρου για ποσό που δεν έχει δαπανηθεί. Αυτό θα οδηγήσει σε πάγωμα των αγορών ακινήτων;

Για τις τράπεζες αρκεί το κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ και η μείωση του ορίου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από 9 σε 8%;

Η βιομηχανία σκέφτεται να στραφεί στη χρηματοδότηση με τιτλοποίηση δανείων και έκδοση – διάθεση σχετικών τίτλων στη χρηματιστηριακή αγορά με «καλάθια» μετοχών επιχειρήσεων.

Νέοι δρόμοι ανοίγονται στην αγροτική ζωή όπου η ανάγκη για επιβίωση μπορεί να οδηγήσει στη συγκέντρωση αγροτικής ιδιοκτησίας και καλλιέργειας ώστε να δημιουργηθούν ανταγωνιστικότερες προϋποθέσεις παραγωγής.

Τις ΗΠΑ με την εκμετάλλευση κοιτασμάτων σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου τις απομακρύνει από τις χώρες Μέσης Ανατολής και Ανατολικής Μεσογείου. Για αυτές τις χώρες φαίνεται ότι ο εκδημοκρατισμός είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση, βλ. Αίγυπτος και όχι μόνο.

Η αποτυχία της Τουρκίας να έχει μία κυρίαρχη πολιτική στην περιοχή, η στροφή στο φανατικό Ισλάμ, και τώρα με τις περιπτώσεις διαφθοράς και την οικονομική χρηματοδότηση να γίνεται υψηλή, την Κεντρική της Τράπεζα να χάνει δολάρια πουλώντας τα για να αγοράσει λίρες ώστε να στηριχθεί η τουρκική λίρα ( 6 δισ. έγιναν καπνός σε μία εβδομάδα) σε συνδυασμό με τη προσέγγιση των ΗΠΑ – Ρωσίας για επαναπροσέγγιση του Ιράν, καθιστούν ιδιαίτερα προβληματική τη θέση της Τουρκίας που συνηθίζει να δημιουργεί σε τέτοιες περιπτώσεις εντάσεις στο Αιγαίο.

Δύσκολα τα πράγματα λοιπόν όταν μάλιστα αναλογιστούμε ότι η πραγματικότητα είναι πολύ πιο πλούσια από ένα κείμενο. Στο επόμενο, θα καταθέσω κάποιες λογικές μεροληψίες προκειμένου όσο γίνεται να κάνουμε καλύτερες εκτιμήσεις χωρίς γνωστικές παγίδες.

Advertisements
Gallery | This entry was posted in Φιλοσοφία. Bookmark the permalink.

2 Responses to Πώς μας μπαίνει το ’14

  1. Ο/Η iakovos1000 λέει:

    Επιτέλους Φόρος Υπεραξίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s