Γερμανική Bullshit

Σύμφωνα με την «Ημερησία» η αγγλική λέξη shitstorm (σκατοθύελλα) συμπεριλήφθηκε στο γερμανικό λεξικό Duden ως αποδεκτή γερμανική λέξη. Χρησιμοποιείται από τους Γερμανούς κατά κόρον για να δηλώσει τη δημόσια κατακραυγή.

Φαίνεται να υπάρχει  μία ιδιαίτερη σχέση των Γερμανών με τα σκατά.

Σύμφωνα με τον Ντάντες στο life is like a chicken coop ladder, φαίνεται να υπάρχει μία ιδιαίτερη σχέση των Γερμανών με αυτή τη δραστηριότητα του κώλου. Λαϊκά παραμύθια, τραγούδια, παροιμίες, αινίγματα, γνωμικά.

Υπάρχει ένας λαϊκός χαρακτήρας, αυτός που χέζει λεφτά: Dukatenscheisser. Το πρώτο μουσείο αφιερωμένο στις τουαλέτες υπάρχει στο Μόναχο. «Μικρή μου σκατοσακούλα» είναι φράση στοργής. Λαϊκό γνωμικό : «όπως ζει το ψάρι στο νερό, έτσι κολλάει το σκατό στον κώλο». Ο Χίτλερ χρησιμοποιούσε τη λέξη ακόμη και για τον εαυτό του «σκατόπαιδο» (πιο ακριβές : σκατοτυπάς) (Scheisskerl). Υπάρχει μία πραγματεία με τίτλο Το κάλεσμα της ανθρώπινης φύσης. Ο ρόλος της σκατολογίας στη σύγχρονη γερμανική λογοτεχνία.

Ο Ντάντες συνάγει ότι οι Γερμανοί αρέσκονται να βρίσκονται δίπλα στα σκατά αλλά χωρίς να λερώνονται.

Ο Μάϊκλ Λιούις συσχετίζει αυτή τη γερμανική τάση με την τάση των γερμανικών τραπεζών να αγοράζουν σκουπίδια. Στελέχη της επενδυτικής τραπεζικής από τη Νέα Υόρκη θεωρούσαν βέβαιο ότι αυτά τα σκατά θα τα αγόραζαν οι Landesbank.

Ο Ντάντες θεωρεί πως αυτή η γλωσσική και συμπεριφορική συνήθεια ανάγεται στις μεθόδους φασκιώματος από τις γερμανίδες μάνες που άφηναν τα μωρά να βράζουν στις ακαθαρσίες τους, και για αυτό ίσως εμμένουν στο πρωκτικό στάδιο.

Ένα άλλο εθνικό χαρακτηριστικό των Γερμανών, η αγάπη για την τήρηση των κανόνων φαίνεται να έχει μία σχέση με τα παραπάνω στη χρηματοπιστωτική αγορά. Ελέγχοντας αν υπάρχει βαθμολογία ΑΑΑ ένα ομόλογο όσο καθαρό έδειχνε από έξω, τόσο βρώμικο αποδεικνυόταν, αλλά οι γερμανικές τράπεζες αγόραζαν.

Η έλξη προς τη βρομιά δείχνει πως το ευρώ τελικά κατέληξε ένα πλυντήριο των Γερμανών για να απαλλαχθούν από τη βρομιά της οικονομίας τους.

Εκτός από την «Ημερησία» τα υπόλοιπα είναι από το βιβλίο του Michael Lewis, Μπούμερανγκ, εκδ. Παπαδόπουλος, σελ. 164-199

Advertisements
Gallery | This entry was posted in Επίκαιρα, Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s