Τι σχέση έχει η εργασία με την ευθύνη;

Ο καπιταλισμός του μοντέλου της Wall Street αποκόβει την εργασία από την ευθύνη της παραγωγής. Έτσι, κάποιος μπορεί να είναι ιδιοκτήτης από τις 10 με 11 το πρωί και μετά σκέφτεται να είναι ξανά ή όχι. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα κυριαρχείται από το φετιχισμό της ρευστότητας, πράγμα που απομακρύνει από την μακροχρόνια και υπεύθυνη δέσμευση σε μία επιχείρηση αποβλέποντας μόνο στα άμεσα πιθανά κέρδη.

Αν ταυτίζονται τα κίνητρα της επιχείρησης με τα ατομικά κίνητρα, τα άτομα θα εργάζονταν με σκοπό την ευδοκίμηση της εταιρείας. Όταν θα επέρχεται η κρίση, οι προσπάθειες θα υπερδιπλασιάζονται. Παράδειγμα τέτοιων επιχειρήσεων αποτελούν το montragon, τα κινέζικα TVEs (township-village enterprizes), το γιαπωνέζικο μοντέλο επιχείρησης όπως και οι γερμανικές Mitbestimmung.

Για να αποκτήσει ο κόσμος περισσότερη συλλογική συμπεριφορά και σκέψη θα πρέπει να του γίνει καθημερινή συνήθεια. Και πού μπορεί να πραγματωθεί αν όχι στην καθημερινή εργασία όπου περνάει ο περισσότερος χρόνος ζωής; Η επιχείρηση-ως-κοινότητα ενδυναμώνει τον κόσμο στο να δεσμεύεσαι στη δουλειά σου μακροπρόθεσμα αλλά και στην κοινότητα. Έτσι, το άτομο γίνεται υπεύθυνο για τις πράξεις του και υφίσταται τις συνέπειες των λαθών του ή των ορθών του επιλογών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο καλλιεργούνται και οι ανθρώπινες αρετές και η στροφή από το ατομικό στο ευρύτερο κοινωνικό.

Συνέπεια μιας τέτοιας στροφής θα αποτελούσε η μετουσίωση του ενδιαφέροντος μόνο για ατομικά συμφέροντα σε ενδιαφέρον για το κοινό  καλό και η επανείσοδος της αξιοπρέπειας στην εργασία. Συμπερασματικά, η επανένταξη του συλλογικού στο καθημερινό θα μπορούσε να αποτελέσει σχολείο για αλληλεγγύη και δημοκρατικές ικανότητες πέρα από την όποια κρατική παρέμβαση αλλά μέσα στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης.

 

Πηγή: D. Ellerman’s Making Enterprizes and Markets Responsible: Overcoming the commerce/community dualism.

 

Advertisements
Gallery | This entry was posted in Επίκαιρα, Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.

4 Responses to Τι σχέση έχει η εργασία με την ευθύνη;

 1. Ο/Η atmat λέει:

  Έχω διαβάσει άρθρα του Krugman κι ένα βιβλίο του Stiglitz (ο θρίαμος της απληστίας) για το συγκεκριμένο θέμα. Είχα μεταφράση μάλιστα παλαιότερα ένα άρθρο σχετικά με το πως βιώνουν οι «επιτυχημένοι» την οικονοική ευρωστία που απολαμβάνουν. Όλα τα κείμενα υποστήριζαν το ίδιο: Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι πιστεύουν πως το «αξίζουν».

  • Ο/Η heroicodesembarazo λέει:

   Ευχαριστώ για το σχόλιο και για τη μετάφραση.
   Δυστυχώς, η μεταμόρφωση σε τέτοιους ανθρώπους μπορεί να επισυμβεί όχι από τη διδασκαλία αλλά από την καταστροφή. «Μπορεί» όμως, γιατί οι ιδεολογικές τους πεποιθήσεις ενδέχεται να συνεχίσουν να ερμηνεύουν την πραγματικότητα και μετά την καταστροφή.

 2. Ο/Η atmat λέει:

  Μπορεί λες; Βρίσκω πολύ δύσκολο, έως αδύνατ, να «καταλάβει» κάποιος «κάτι» την στιγμή που το μέγεθος του μισθού του, εξαρτάται από το να ΜΗΝ καταλαβαίνει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s