Το 12χρονο κορίτσι που (δεν) ξέρει την αλήθεια για την κρίση

Άλλη μία έκδοση μανιχαϊστικής ανάλυσης που διακρίνει σε κακές και καλή τράπεζα, σε κυβερνήσεις κακές και πολιτικούς διεφθαρμένους και σε αναζήτηση καλών κυβερνήσεων.

Θα βρεις άλλη μία εθνική αφήγηση, κουβέντα όμως για (εσωτερικές) σχέσεις εκμετάλλευσης, για εργάτες, για ατομική ιδιοκτησία μέσων παραγωγής …

Όσο για την φοβερή λύση, αυτό που γίνεται ήδη σε τέτοιες λύσεις είναι το φρεσκοτυπωμένο χρήμα να πηγαίνει πάλι στους δανειστές. Αυτοί γνωρίζοντας ότι το χρήμα θα χάσει την αξία του θέλουν να το ξεφορτωθούν αγοράζοντας χρηματιστιριακά συμβόλαια και παράγωγα , αυξάνοντας κατά συνέπεια τις τιμές των πραγματικών  προϊόντων.

Πάλι δηλ. εμείς την πληρώνουμε μέσα από αυτό το παιχνίδι των πολύ πλουσίων.

Advertisements
Gallery | This entry was posted in Επίκαιρα, Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.

4 Responses to Το 12χρονο κορίτσι που (δεν) ξέρει την αλήθεια για την κρίση

 1. Ο/Η Δημήτρης λέει:

  »κουβέντα όμως για (εσωτερικές) σχέσεις εκμετάλλευσης, για εργάτες, για ατομική ιδιοκτησία μέσων παραγωγής …»

  Έτσι είναι και έτσι θα ‘ναι από τη στιγμή που ο Κάρολος υποτίμησε τη δύναμη του χρήματος ή βιομηχανία ή παραγωγή του χρήματος -όπως θες ονόμασε τη- και από τη στιγμή που εν πολλοίς η θεωρία κωφεύει επί του ζητήματος.
  (εσωτερικές) σχέσεις εκμετάλλευσης υπάρχουν και όταν η ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής είναι υπό κρατικό έλεγχο και όπου υποτίθεται δεν υπάρχει »εθνική αφήγηση» παρά -δήθεν- μονάχα »εργατική».

  Συμφωνώ πάντως στη κατακλείδα. εμείς την πληρώνουμε μέσα από αυτό το παιχνίδι των πολύ πλουσίων.

  Από εκεί και πέρα μια παρατήρηση είναι πως από τη δεκαετία του 70’ και ύστερα θεωρίες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σχετίζονται με »απεδαφικοπόιηση» εκφράζουν το χρήμα ενώ θεωρίες που σχετίζονται με »εδαφικότητα» ή »εδαφικοποίηση» εκφράζουν περισσότερο τη βιομηχανία. Επίσης υπάρχει μια αντίθεση ανάμεσα σε χώρες που κατέχουν χρήμα (κέντρα του) και ναυτικό και σε χώρες »νεομερκαντιλιστικές-βιομηχανικές-εθνικές(υπό διάφορα παρδαλά ιδεολογικά μείγματα)» που είναι χερσαίες κ.λπ κ.λπ. Όλα αυτά υπό τη κεφαλαιοκρατία (καθώς μη κεφαλαιοκρατία σε ενεστώτα χρόνο δεν υπάρχει) αν και το σύστημα είναι το διεθνές πολιτικό στο οποίο εδράζεται το οικονομικό -το οποίο διεθνές πολιτικό σύστημα status quo καταρρέει ή τουλάχιστον τρίζει.

  Χαιρετώ.

 2. Ο/Η Δημήτρης λέει:

  Να προσθέσω πως το ζήτημα του χρήματος -όπως και άλλα- είναι παλαιότερο αυτού της κεφαλαιοκρατίας. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως ουσιαστικά δεν υπάρχει πρόταση-λύση για »για (εσωτερικές) σχέσεις εκμετάλλευσης, για εργάτες, για ατομική ιδιοκτησία μέσων παραγωγής» από όλους τους ενεργούς πολιτικούς φορείς σε ολόκληρο τον πλανήτη.

  • Ο/Η heroicodesembarazo λέει:

   18300 οι οφσορ στην Ελλάδα και η αύξησή τους είναι αντιστρόφως ανάλογη με την είσπραξη των φόρων. Συνέπεια, όσο περισσότερο φορολογούνται οι πολίτες τόσο λιγότερο φόρο πληρώνουν οι πλούσιοι συμπολίτες. Η Φάγε νόμιμα μετέφερε την έδρα της στο Λουξεμβούργο, και αρκετοί μετέφεραν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή οι φωνές που ακούγονται είναι φωνές πατριωτισμού. Θυμάσαι που η πολιτική πρόταση του Σφύριζα ήταν (και είναι; ) τα παρακάλια στους εφοπλιστές για λίγο πατριωτισμό. Το Κράτος φαίνεται όλο και πιο αδύναμο στον έλεγχο μιας τέτοιας κυκλοφορίας του χρήματος.
   Θα μου πεις, μα μπαίνεις στη λογική του 12χρονου που δε μιλά για αυτό για το οποίο το κατηγορείς, αλλά εστιάζει σε μία διαστρεβλωμένη εθνική αφήγηση.

   Σκέφτομαι ότι θα μπορούσε να αλλάξει κάτι αν ξεκινούσαμε από τις εδαφικοποιημένες σχέσεις ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης, όπως είπα στο προηγούμενο ποστ, κάτι που απαιτεί πρωτίστως, ο εργάτης να μη ζητά όλο και περισσότερο μισθό για να καταναλώσει κάποιο άλλο προϊόν, αλλά να ζητά την κατάργηση, την αλλαγή των σχέσεων ιδιοκτησίας, με τέτοιο τρόπο ώστε να καρπώνεται τα φρούτα της παραγωγής του. Είπαμε όμως ότι αυτό του δίνει και μια τεράστια ευθύνη. Την ευθύνη να χρησιμοποιήσει την εργασία του για την κοινωνία και όχι για την αύξηση του κέρδους της παραγωγής. Αυτό θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να χτυπήσει το μοντέλο της wall street όπου είσαι ιδιοκτήτης επιχειρήσεων ίσως και για μερικά λεπτά αγοράζοντας και πουλώντας μετοχές χωρίς να έχεις καμία ευθύνη και καμία σχέση με κάποια επιχείρηση.

 3. Ο/Η heroicodesembarazo λέει:

  Ο κ. Ρουπακιώτης λέει ότι δεν έγραψε αλλά υπέγραψε.
  Καλά, το αρχαίο ρητό δεν το ξέρει ότι την π… και την υπογραφή μας πάντα προσέχουμε πού τη βάζουμε;

  Άι σιχτίρ. Γελοιότητες!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s