Husserl, Lacan, Winnicott

Σκέφτομαι πως, αν στον Husserl αναπτύσσεται ένας προθετικός παρορισμός «υπό την έννοια ότι η σωματική αίσθηση στερείται πληρότητας και η γνώση παρουσιάζει χάσματα. Η διασωματικότητα δρα παροριστικά , δηλ. με χάσματα, με διασκελισμούς»  :(https://rakis1.wordpress.com/2012/09/04/bergson-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-husserl/), αν στον Lacan όπως επισημαίνει ο Βεργέτης, που  πρώτα το ανακάλυψε ο Jacques-Alain-Miller, το ασυνείδητο είναι  μία παροραματική μοναδολογία υπό την «έννοια ότι βρίσκεται στα όρια της γλώσσας, στις ατυχίες της, στις αποτυχίες της»  (https://rakis1.wordpress.com/2011/11/16/%CE%B6%CE%B1%CE%BA-%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CE%BD-%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%BB%CE%AD%CF%81-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%8D%CE%BC%CF%80%CF%84%CF%89/), μήπως θα μπορούσαν να συνδυαστούν υπό την έννοια του ασυνειδήτου όπως τη δίνει ο Winnicott, όταν δουλεύει τον φόβο της κατάρρευσης; : «Ασυνείδητο εδώ σημαίνει την ανικανότητα του εγώ να συγχωνεύει, να συμμαζεύει τα φαινόμενα στο εσωτερικό του κατά τον δια-συνδετικό του χαρακτήρα.» : (https://rakis1.wordpress.com/2012/09/29/%CF%86%CF%8C%CE%B2%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%81%CF%81%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82-d-winnicott/)

Αυτό δηλ. πέραν του Εγώ που υπάρχει ως μία οντολογική κατηγορία που υπο-νοείται(implicitness), που συν-ανα-επί-πληρώνει διαφωρικά το συνειδητό;

Advertisements
Gallery | This entry was posted in Husserl, Λακάν, Ψυχανάλυση, Winnicott and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Husserl, Lacan, Winnicott

 1. Ο/Η Εκτός πραγματικότητας λέει:

  Γράφω σχόλιο ακούγωντας Ακη Πάνου: »Το θολωμένο μου μυαλό»
  Παρόραμα υπάρχει και δια της θολωσεως δια οίνου και παραληρημάτων εξόχως προγραμματισμένων απο το οινόπνευμα.
  Τέλος πάντων έριξα μια ματιά στον ενδιαφέροντα διάλογο περί του όντος, και βλέπω εδώ μια μοναδολογική παρέκκλιση της προγραμματισμένης οινοποσίας που ως γνωστόν υπάρχει ως αιώνια φιλοσοφική αρχή: «το κρασί είναι η αλήθεια»…Μήπως θυμάσαι που λέγεται αυτό; Θα μου έκανες χάρη..Τώρα για το παρόραμα, δεν είναι σίγουρα κάτι ασήμαντο, αλλά αυτή η επιμονή των φρουδιστών να το κάνουν κεντρικό σύμπτωμα με βρίσκει πολύ επιφυλακτικό. Νομίζω πως έχουν σπάσει τα μούτρα τους σε αυτό το μικρό ακατανόητο οχυρό της ψευδο-συμπτωματολογίας, αλλά δεν το βάζουν κάτω βλέπω…και ο Βεργέτης, ακαταπόνητος ρε παιδιμ…Αντιθέτως θα πρότεινα σε όλους σας να επισκεφτείτε ψυχιατρείο…είμαι συχνός θαμώνας όχι ως τρελος δυστυχώς, αλλά δι’επαγγελματικούς λόγους. Η συμπτωματολογία της σχιζοφρένειας, η οποία έχει εγκαταλειφθεί στους κλινικους έχει περισσότερο ψωμί απο τα παρρησξιι3ο093-οράματα…εκεί να δείς οράματα και παροράματα συγκροτημένα, αλλά και πολιτικο-προφητικός λόγος….μας αφορά μάλλον πιο πολύ (και άλλους υγιέστερους,,,μάλλον όλους τους αριστερούς φρουδιστές εν ελλάδι/αστειεύομαι)

 2. Ο/Η Εκτός πραγματικότητας λέει:

  Κατα λάθος εμφανίστηκε ένα προβοκατόρικο νικ που χρησιμοποίησα στο γκράνμα για να κάνω πλακα στους κομμουνιστάς…Ο εριούγκενα ειμαι βρε…βαριέμαι τώρα να το βγάλω

 3. Ο/Η heroicodesembarazo λέει:

  http://59ways.blogspot.gr/2012/09/confabulation.html
  Κι όμως στη παραπάνω διεύθυνση αποδεικνύεται ότι είναι καθημερινό φαινόμενο για όλους, όπου η αίσθηση χωρίς να ελέγχεται από τη συνείδηση γεμίζει οποιοδήποτε κενά της αισθητηριακής διαδικασίας και όχι μόνο. Το ίδιο συμβαίνει και με τη γλώσσα αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αφορά όλους μας το φαινόμενο confabulation. Μπορούμε με τη γλώσσα να φτιάχνουμε ιστορίες χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι στο σύνολο λέμε ψέματα, να επιμένουμε ότι βλέπουμε το ίδιο πρόσωπο σε μία φωτογραφία ενώ μας έχουν αλλάξει τις φωτογραφίες κοκ.:
  «Now there is a body of growing scientific research that shows confabulation is not something restricted to psychiatric patients or gifted fantasizers who believe they were abducted by aliens for reproductive surgery. The evidence shows that many of the narratives each of us produce on a daily basis to explain how we feel, why we did something, or why we made a judgment that we made are confabulations, mixtures of fact and fiction that we believe to be completely true. »
  «This research should give us pause. Many of us accuse others of making stuff up when they present arguments that are demonstrably full of false or questionable claims, but it’s possible that people who make stuff up aren’t even aware of it.
  They might really believe the falsehoods they utter. »

  Επομένως, αυτό μπορούμε να πούμε ότι ενώνει Λακάν, Χούσερλ, Ουίννικοτ και ότι η σύγχρονη επιστημονική έρευνα τους επιβεβαιώνει.

 4. Ο/Η eriugena λέει:

  Αυτή όμως η διεργασία είναι «παροραματική», με την έννοια πως μιλάμε για την σχέση του σώματος με την «γλώσσα» του, ανεξάρτητα «κάπως» από τις μακρο-δομές της υπερβατολογικότητας, που τώρα δεν την ορίζω με ακρίβεια, διακρινόμενη στους γνωσιακούς-επιστημολογικούς και οντολογικούς όρους, αλλά λίγο φύρδην μιγδην. Πάντως υπάρχει μια μακροσκοπική «διάσταση» στο υπερβατολογικό που δεν μπορεί να προσδιοριστεί τόσο εύκολα ως παροραματική. Αλλιώς δεν καταργούμε το ξεχωριστό της συνείδησης ως λογικής;

  • Ο/Η heroicodesembarazo λέει:

   Διευκρίνισε λίγο τι εννοείς με αυτήν την μακροσκοπική “διάσταση” στο υπερβατολογικό που δεν μπορεί να προσδιοριστεί τόσο εύκολα ως παροραματική..
   Ποια είναι αυτή;

 5. Ο/Η eriugena λέει:

  Εννοώ το απλό και «κλασικό» πως δεν είναι δυνατόν να έχουν κατασκευαστεί αρκετά αντικειμενικές παρουσιάσεις του πραγματικού, αν δεν υπάρχει κατι στο υποκείμενο που να ευνοεί αυτήν την παρουσίαση, μια αντικειμενική-«προυποθετική» δηλ δομή που καθιστά την εμπειρία ή το δεδομένο καθολικό, αναγκαίο..Όλο αυτό δεν μπορεί παρά να είναι μια μακροσκοπική δομή, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν εκφράζεται στην «αμεσότητα» των παρουσιάσεων

 6. Ο/Η heroicodesembarazo λέει:

  Μπορεί το ανθρώπινο σώμα να προβλέψει το μέλλον;

  To ότι το υποσυνείδητο μέρος του μυαλού γνωρίζει πολλά περισσότερα από το συνειδητό είναι γνωστό. Μετα-ανάλυση αμερικανών επιστημόνων όμως έδειξε ότι η υποσυνείδητη διέγερση τίθεται σε λειτουργία αρκετά προτού ενεργοποιηθεί η συνειδητή μας επίγνωση, προειδοποιώντας μας για κάτι που πρόκειται να συμβεί στο πολύ κοντινό μέλλον και μάλιστα χωρίς ερεθίσματα από το γύρω περιβάλλον.
  Διαβάζοντας τη γυάλινη «σφαίρα» του υποσυνείδητου
  Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν ανέλυσαν τα ευρήματα 26 προηγούμενων μελετών οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί από το 1978 μέχρι το 2010.
  «Αυτό που δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο είναι κατά πόσο ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να προβλέπει σημαντικά μελλοντικά γεγονότα χωρίς καμία ένδειξη από το περιβάλλον του» εξηγεί η κύρια συγγραφέας της μελέτης δρ Τζούλια Μόσμπριτζ από το Εργαστήριο Οπτικής Αντίληψης, Νόησης και Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου.
  Για παράδειγμα, όταν ένας εργαζόμενος παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια στο γραφείο φορώντας ακουστικά, δε μπορεί να ακούσει πότε πλησιάζει ο διευθυντής του.
  «Από την ανάλυσή μας όμως φάνηκε ότι εάν βρισκόμαστε σε πλήρη συντονισμό με το σώμα μας, τότε μπορούμε να αντιληφθούμε κάποιες αλλαγές δύο με 10 δευτερόλεπτα νωρίτερα και να κλείσουμε το παιχνίδι εγκαίρως» αναφέρει η ειδικός. «Αν είμαστε αρκετά γρήγοροι μπορεί να προλάβουμε να ανοίξουμε ακόμη και το αρχείο επάνω στο οποίο εργαζόμαστε και όλα αυτά, αν είμαστε τυχεροί, μπορεί να συμβούν προτού το αφεντικό μπει στον χώρο».
  Το φαινόμενο αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ονομάζεται προαίσθηση και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως διαίσθηση του κοντινού μέλλοντος. Ωστόσο οι απόψεις γύρω από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, διίστανται.
  «Προσωπικά, θα ονόμαζα το φαινόμενο αυτό “ανώμαλη προληπτική δράση”» λέει η δρ Μόσμπριτζ. «Πρόκειται για ένα “ανώμαλο” φαινόμενο καθώς δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τον βιολογικό μηχανισμό που κρύβεται πίσω του – ίσως μέσω της κβαντικής βιολογίας θα μπορούσαμε να λάβουμε κάποιες απαντήσεις. Το ονομάζω “προληπτικό” γιατί φαίνεται να προβλέπει μελλοντικές αλλαγές στη φυσιολογία μας (καρδιοπνευμονικές, δερματικές αλλαγές και αλλαγές που σχετίζονται με το νευρικό σύστημα) σε συνάρτηση με ένα σημαντικό γεγονός, χωρίς γνωστές ενδείξεις».
  Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των ειδικών παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο «Frontiers in Perception Science».
  [Πηγή tovima.gr]
  Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

  Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τις φαινομενολογικές προσεγγίσεις χωρίς βέβαια να θεωρώ σοβαρή τη φράση «Αυτό που δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο είναι κατά πόσο ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να προβλέπει σημαντικά μελλοντικά γεγονότα χωρίς καμία ένδειξη από το περιβάλλον του»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s