ποτ πουρί techie chan

Τι θα γινόταν εάν…

Τι θα γινόταν αν μια μέρα όλοι οι άνθρωποι κατέβαιναν στα ΑΤΜ και μάζευαν τα χρήματά τους?

Μα η απάντηση είναι απλή. Θα τελείωναν τα χρήματα από το ΑΤΜ, αλλά αυτό δεν θα εμπόδιζε την τράπεζα να εκδώσει τραπεζικές επιταγές ή να κάνει μεταφορές σε άλλη τράπεζα.

Τι θα γινόταν εάν μια τράπεζα έκλεινε?

Το κράτος και η κεντρική τράπεζα εγγυώνται τις καταθέσεις. Ή όλες όπως είναι συνηθισμένο (ντροπή είναι να αφήσουμε τους πλούσιους να φτωχύνουν έστω και λίγο) ή μέχρι του ποσού των 100.000ευρώ ανά όνομα (όπως έγινε πρόσφατα σε μια τράπεζα στη δανία).

Τι θα γινόταν εάν όλοι ήθελαν να πάρουν τα χρήματά τους από μια τράπεζα και να τα πάνε σε μια άλλη?

Θα κάναμε πολύ χαρούμενη την τράπεζα που θα δεχόταν το χρήμα, και πολύ λυπημένη την τράπεζα που θα έχανε το χρήμα. Το οποίο χρήμα η χαρούμενη τράπεζα θα το αποθήκευε στην κεντρική τράπεζα και η κεντρική τράπεζα με τη σειρά της, θα το έδινε στην λυπημένη τράπεζα για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό της. Στο τέλος η χαρούμενη τράπεζα θα εξαγόραζε την πρώτη και η νιρβάνα μαζί με την ισορροπία της αγοράς θα επανέλθουν :)

αυτό ακριβώς συμβαίνει εδώ και 2 χρόνια στην ελλάδα και εδώ και 6 μήνες πανευρωπαϊκά.

Τι θα γινόταν εάν ο κόσμος επέμενε να πάρει τα χρήματά του ακόμα κι όταν άδειαζε το ΑΤΜ?

Βασικά θα έπρεπε να πάρει ένα χαρτάκι αναμονής από την τράπεζα και η τράπεζα θα καλούσε κάθε 3-4 μέρες όπου φρέσκες καραβιές χρημάτων θα τυπώνονταν μέχρι να τα μοιράσει τα χαρτάκια στους καταθέτες.

Τι θα γινόταν αν όλες οι καταθέσεις κατέληγαν στα σεντούκια σε μορφή χαρτονομίσματος?

Για αρχή οι κλέφτες θα έκαναν πάρτι. Για δεύτερο θα είχαμε κόψει μισό αμαζόνειο για να μοιράσουμε τόσα πολλά χαρτάκια. Για τρίτο δεν συνέβαινε τίποτα, αφού τα χαρτάκια θα ήταν στα σεντούκια και οι τράπεζες θα είχαν “έκτακτη” ρευστότητα για να καλύπτουν το χρηματοδοτικό κενό.

 http://www.techiechan.com/?p=1690

Όκ όσοι δεν το καταλάβατε, στην ουσία η ΕΚΤ θα τυπώσει 18 δις και θα τα δώσει στις ελληνικές τράπεζες (βραχυχρόνια πάντα), αλλά εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να μην ονομάσουμε αυτή την πράξη τύπωμα. Αυτά τα πρώτα 18δις (σχεδόν 10% του ΑΕΠ) θα χρεωθούν στο ελληνικό κράτος και θα δοθούν στις τράπεζες ως προκαταβολή για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα κάνουν στους επόμενους μήνες. Καθώς οι ιδιοκτήτες των τραπεζών δεν θέλουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη και προτιμούν να το κάνει το κράτος για πάρτη τους.

Στον καπιταλισμό, όταν γίνεται μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με παραίτηση των παλαιών μετόχων, ο καινούργιος μέτοχος που βάζει τα χρήματα, αποκτά κι ένα ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο. Επειδή τα 18δις είναι πολλά λεφτά, στην ουσία το κράτος γίνεται ο κύριος μέτοχος των ελληνικών τραπεζών, κάτι το οποίο θα σήμαινε πως η δουλειά του παπαδήμου τόσους μήνες πήγε στράφι.

Για να μη συμβεί αυτό, δημιουργήθηκαν διάφορα άλλα ταχυδακτυλουργικά προκειμένου το ρευστό της αύξησης κεφαλαίου να μην αλλάξει το ποιος διοικεί την τράπεζα. Στους μεγάλους πολυμετοχικούς καπιταλιστικούς οργανισμούς όπως και στη σοβιετική ένωση, η ιδιοκτησία στην ουσία είναι τόσο αόριστη και πολυδιασπασμένη, που την ουσιαστική ιδιοκτησία την έχει το management. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα ελληνικής τράπεζας είναι η alphabank.

Το ένα ταχυδακτυλουργικό ήταν το παλιό με το οποίο δόθηκαν και τα πρώτα 5δις ρευστού από το γνωστό πακέτο των 28δις του αλογοσκούφη, δηλαδή οι προνομιούχες μετοχές (τα μερίσματα των οποίων ποτέ δεν πληρώθηκαν παρεμπιπτόντως). Η δεύτερη λύση ήταν μία που θα ικανοποιούσε την επιμονή ΓρΑΠ για “κοινές μετοχές” αλλά με οικειοθελή παραίτηση του μετόχου από το δικαίωμα ψήφου. Αυτή η ιδέα βυθίστηκε μαζί με την εξαφάνιση ΓρΑΠ καθώς οι τραπεζίτες ήξεραν πως οι κοινές μετοχές έχουν μεγάλη ισχύ και η οικειοθελής παραίτηση μπορεί ανά πάσα στιγμή να αρθεί.

Έτσι η πιο όμορφη λύση που προκρίνεται από τα παπαγαλάκια είναι τα λεγόμενα CoCos, δηλαδή κάτι μετατρέψιμα ομόλογα που κρατάνε τη μετοχική σύνθεση ίδια (δηλαδή την παλιά) παρά το γεγονός πως ο καινούργιος μέτοχος θα βάλει περισσότερα χρήματα απόσα όλοι οι παλιοί και μετατρέπονται σε μετοχές μόνο μετά από 500τέρμινα κι αν οι παλιοί μέτοχοι δεν τα αποπληρώσουν κι αν το μασάζ πετύχει κι αν έχουν την ευγενή καλοσύνη. Με λίγα λόγια πρόκειται για δώρο και ξεκάθαρη απατεωνιά εις βάρος των φορολογουμένων που ας μην ξεχνάμε πληρώνουν τον λογαριασμό.

Σύμφωνα με τα παπαγαλάκια αυτό το χρήμα θα εκταμιευτεί αύριο μεθαύριο προς τις τράπεζες, αλλά προσωπικά δεν είδα καμία απόφαση υπουργικού συμβουλίου, για τον πολύ απλό λόγο πως μετά τις εκλογές δεν υπάρχει κυβέρνηση, αλλά υπηρεσιακή κυβέρνηση. Που φυσικά δεν έχει κανένα δικαίωμα να μοιράσει το 10% του ελληνικού ΑΕΠ όπως γουστάρει η ίδια.

Εδώ λοιπόν θα αρχίσει η τρομοκρατία. Μα κύριε τέκι θέλετε να κλείσουν οι τράπεζες? Θέλετε να χάσουν τις καταθέσεις τους οι μικροκαταθέτες? Όχι προσθεού δεν θέλω κάτι τέτοιο. Να τα δώσετε τα 18δις, αλλά να τα δώσετε με κοινές μετά ψήφου μετοχές όπως γίνεται στον καπιταλισμό. Με αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες θα πάρουν τα χρήματα και ο καινούργιος μέτοχος θα έχει δικαίωμα στη διοίκησή τους όπως γίνεται στον καπιταλισμό.

http://www.techiechan.com/?p=1663

Advertisements
Gallery | This entry was posted in Επίκαιρα. Bookmark the permalink.

2 Responses to ποτ πουρί techie chan

 1. Ο/Η minority opinion λέει:

  Υπενθύμιση.
  Αν με τη λέξη καπιταλισμός εννοούμε μια οικονομία ελεύθερης αγοράς, τότε η χρεωκοπημένη τράπεζα κλείνει, οι μέτοχοι χάνουν τα κεφάλαιά τους και οι καταθέτες τις καταθέσεις τους.
  Αυτό έχει σαν συνέπεια, οι καταθέτες να προσέχουν που καταθέτουν τα λεφτά τους και με ποιό επιτόκιο και οι τραπεζίτες να προσέχουν σε ποιούς δανείζουν και με ποιό επιτόκιο, για να μην χάσουν τα κεφάλαιά τους,
  Απο τη στιγμή που στην εξίσωση μπαίνει ο σαμαράς ή ο τσίπρας ή μπένυ και «εγγυούνται» τις καταθέσεις και την αιώνια ζωή των τραπεζών, με τα λεφτά των φορολογούμενων ή με φρέσκοτυπωμένο χρήμα, τότε μιλάμε για μια φασιστικού τύπου οικονομία.
  Φυσικά σε αυτή την ωραία εκδοχή, οι τραπεζίτες και οι μέτοχοι μοιράζονται μερίσματα και μπόνους απο πλασματικά λογιστικά κέρδη που προκύπτουν απο αγορά κρατικών ομολόγων και θαλασσοδάνεια σε «δικούς» μας επιχειρηματίες και το κράτος μεταφέρει τις καταθέσεις των αφελών, στους κομματικούς στρατούς, δίνοντας στις τράπεζες όσα ομόλογα προλαβαίνει να τυπώσει ο εκτυπωτής του Υπουργείου οικονομικών.
  Όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτό το κόλπο: μέτοχοι, τραπεζίτες και κυβέρνηση είναι φυσικοί αυτουργοί στη λεηλασία των δανεικών που υπογράφουν στο όνομα των παιδιών μας.
  Όταν διαβάζω στον προοδευτικό τύπο για την ανάγκη να αναλάβει απευθείας τον έλεγχο των τραπεζών ο κάθε Λαφαζάνης, Παπακωσταντίνου ή Αλογοσκούφης, για να κλέβουν τις καταθέσεις χωρίς μεσάζοντες μου έρχεται εμετός.
  Κι αν ο Αλογοσκούφης και ο Παπακωσταντίνου «έπαιρναν» τις καταθέσεις με «τακτ» και «στυλ» για να τις μοιράσουν στους φίλους και ψηφοφόρους τους, η συμμορία τύπου Λαφαζάνη, εξοπλισμένη με τη λαική ψήφο και την κυβερνητική σφραγίδα, θα τα παίρνει «μπρούτα», γιατί είναι πολλά χρόνια μακριά απο την κουζίνα και το μάτι τους γυαλλίζει.

 2. Ο/Η heroicodesembarazo λέει:

  Γεια σου ΜΟ.
  Έτσι ακριβώς είναι. Φαντάσου και με 17% που πήραν τους τρέχουν τα σάλια. Όχι ότι δίνουμε άλλοθι και στους προηγούμενους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s