Πατροκτονία

Ο Σαρτρ το λέει πολύ καλά : «Κάθε παιδί, όταν γίνει πατέρας, σκοτώνει τον πατέρα του και συνάμα τον επαναλαμβάνει. Προσθέτω ότι ο καλός πατέρας είναι συνένοχος αυτής της από αμνημονεύτων χρόνων παιδιάστικης πράξης. Προσφέρεται εκουσίως στο φόνο που αναβιώνει την παιδική ηλικία του και τον επιβεβαιώνει σαν πατέρα. Κάλλιο να είσαι ένοχος, παρά να έχεις υπάρξει ανίκανος. Είναι μία ευγενής απάτη προκειμένου να να προστατευτούν τα παιδιά από τη ζωή. Αυτό τον κόσμο τον κακό, «εμείς τους τον φτιάξαμε». Οι χαλασμένες αυτές ζωές είναι εκείνες «που φτιάξαμε.. που σήμερα παρασκευάζουμε για τους νέους».

Αλλά δεν είναι αλήθεια. Δεν αληθεύει ότι ελέγχαμε ποτέ τα πράγματα, ούτε ότι ήλθαμε αντιμέτωποι με σαφή προβλήματα και τα θαλασσώσαμε από επιπολαιότητα… Ο Σαρτρ τους παραχαϊδεύει (τους νέους)…Τους ρίχνει στον αιώνιο κύκλο της αντιζηλίας…

…Η πτώση δεν αποτελεί ατύχημα, οι αιτίες έχουν συνενόχους μέσα μας. Είναι εξ ίσου δείγμα αδυναμίας να θεωρείς μοναδικό υπεύθυνο τον εαυτό σου όσο και να πιστεύεις σε εξωτερικές αιτίες. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πέφτεις έξω. Το κακό δε δημιουργείται ούτε από μένα ούτε από τους άλλους, γεννιέται σ’ αυτό το πλέγμα που υφάνει μεταξύ μας, και μας πνίγει. Ποιοι καινούργιοι άνθρωποι θα είναι αρκετά σκληροί  θα είναι αρκετά υπομονετικοί για να το αναπλάσουν στ’ αλήθεια;

Σημεία, M. Merleau-Ponty, σελ.59-60

Advertisements
Gallery | This entry was posted in Φιλοσοφία, Merleau-Ponty and tagged , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Πατροκτονία

 1. Ο/Η heroicodesembarazo λέει:

  Αμέσως παρακάτω ο Μερλωποντύ θα προτείνει αντί της εξέγερσης την μακιαβελική πολιτική virtu.

 2. Ο/Η eriugena λέει:

  Σάρτρ=0 , Ποντύ=άπειρο
  Σάρτρ=συνοδοιπόρος, μέτριος φιλοσοφος της μόδας, απολογητής,
  Ποντύ=σπουδαίος φιλοσοφος, ανεξάρτητος αριστερός(στην πράξη), σκεπτικιστής και προσεκτικός

  • Ο/Η heroicodesembarazo λέει:

   Για τον Σαρτρ το καρτεσιανό cogito είναι γεγονός, η συνείδηση είναι σε μία μετωπική σχέση με το έξω. Για τον ΜερλωΠοντύ επίδικο είναι η διαπλοκή τού μέσα με το έξω, η αμφισημία, και η κλίση είναι σαφώς προς τον Χέγκελ.

 3. Ο/Η heroicodesembarazo λέει:

  Συνέπεια, ο Σαρτρ, για τον Μ-Π είναι απολογητής της επανάστασης με αρχές αντιδιαλεκτικές.
  Για τον Σαρτρ το προλεταριάτο υπάρχει μέσα από το κόμμα και ταυτίζονται. Η επιλογή είναι ανάμεσα στο κόμμα ή στην απραξία. Το κόμμα δε δανείζεται τίποτα από την πραγματικότητα για αυτό και η πράξη του είναι «καθαρή πράξη». Δεν υπάρχει το «ενδιάμεσο»(entre-deux). Αντίθετα, για τον Μ-Π η διαλεκτική πρέπει να αναζητεί ανοιχτές σημασίες: δεν υπάρχουν από τη μία άνθρωποι και από την άλλη πράγματα, αλλά ένας ενδιάμεσος κόσμος με κοινό τόπο ιστορίας και αλήθειας.

 4. Ο/Η eriugena λέει:

  Πολύ σωστή η σύνοψη, απ’οτι θυμάμαι. Εγώ απλά, ως βάρβαρος που δεν έχει χρόνο, θεωρώ πως ο υπαρξιστικο-μπαροκ λενινισμός ή σταλινισμός του Σάρτρ, έχει πολύ λιγότερη σημασία απο τον λενινισμό ή τον σταλινισμο ως φαινόμενα ιστορικά. Πρόκειται περί διαστροφής μοδάτης, αβαθούς και ανόητης. Αν ο Χαίντεγκερ είναι αντιπαθής ή και αυτός δανείζεται κρυφίως πράγματα, αν μη τι άλλο είναι πρωτότυπος αυταρχικός στοχαστής, αν και αυτός κάνει όλες τις ψευδο-φιλοσοφικές παράλογες γενικεύσεις της μούρλιας του προς εξυπερέτηση απίθανων καταστάσεων. Είδες το «αδιαμεσολάβητο» το απ’ευθείας ? απ’ευθείας στον αυταρχισμό κάθε είδους. Η απολογητική του Σάρτρ είναι απολογητική της Σοβ.Εν. και τίποτα άλλο, κάνει κριτική στο Γ.Κ.Κ αργότερα, πάλι απο αυταρχικές και βολονταριστικές θέσεις..

  • Ο/Η heroicodesembarazo λέει:

   Το ίδιο νομίζω και γω. Όσο για τον Χάιντεγγερ, ως ένα σημείο μπορώ να τον υπερασπιστώ φιλοσοφικά και μπορώ να πω πως με επηρέασε βαθιά, κυρίως όπως τον βλέπει η Βαλαλά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s